..................................................................ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...........

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................. * Καλές & χαρούμενες γιορτές *

επιστημες

επιστημες

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Ελλάδα οι «επτά σοφοί» της κοσμολογίας

   επιστήμη, διάστημα  

Την Κοσμολογία θα έχει ως θέμα το «2ο Συμπόσιο των επτά σοφών του κόσμου»


Την Κοσμολογία θα έχει ως θέμα το «2ο Συμπόσιο των επτά Σοφών του Κόσμου», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μεσσηνία από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.
Στο συμπόσιο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τεθούν θεμελιώδη ερωτήματα όπως «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;». Θα συμμετάσχουν τρεις κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί.
Συγκεκριμένα, οι επτά «σοφοί» που θα έλθουν στην Ελλάδα, είναι:
1. Τζέιμς Κρόνιν: Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
2. Γεώργιος Ευσταθίου: Καθηγητής αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας.
3. Ντέιβιντ Γκρος: Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητής θεωρητικής φυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
4. Γιουτζίν Πάρκερ: Ομότιμος καθηγητής φυσικής, αστρονομίας και αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Ενρίκο Φέρμι των ΗΠΑ.
5. Τζορτζ Σμουτ: Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.
6. Αλεξέι Σταρομπίνσκι: Κοσμολόγος-αστροφυσικός. κάτοχος βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λαντάου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
7. Γκαμπριέλε Βενετσιάνο: Θεωρητικός φυσικός, καθηγητής του Κολλεγίου της Γαλλίας στην έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.
Το πρόγραμμα του Συμποσίου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης αριστούχοι μαθητές και φοιτητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, ενώ θα υπάρξει και διαδικτυακή αναμετάδοσή του (web-casting), μεταξύ άλλων σε όλες τις έδρες κοσμολογίας διεθνώς.
Μετά τις εργασίες του συμποσίου στις 2 Οκτωβρίου (ημερίδα με θέμα τις επιστημονικές εξελίξεις στην κοσμολογία και αστροφυσική), θα γίνει το βράδυ η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών. Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα μπορεί να θέσει ερωτήσεις και διαδικτυακά.


________________
https://www.efsyn.gr/arthro/stin-ellada-oi-epta-sofoi-tis-kosmologias

Από τον Θαλή τον Μιλήσιο στον Στίβεν Χόκινγκ

  βιβλίο, επιστήμη, τεχνολογία

stephen-hawking-630.jpg

Το βιβλίο μας ξεναγεί στους απρόσιτους χώρους των επιστημών από την εποχή του αρχαίου Έλληνα Θαλή έως τη σημερινή, όπου προεξάρχει ο Στίβεν Χόκινγκ | Φωτογραφία αρχείου

«Για να γίνετε πραγματικοί κυνηγοί της αλήθειας, είναι απαραίτητο- τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή σας- να αμφισβητήσετε τα πάντα!». Με αυτή την παραίνεση του Καρτέσιου ανοίγει το βιβλίο-πανόραμα «Οι επιστήμες με απλά λόγια» μιας ομάδας των επιστημόνων με επικεφαλής τον 'Ανταμ Χαρτ Ντέιβις, χημικό στα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Υόρκης, καθώς και της Αλμπέρτας στον Καναδά.
Το βιβλίο είναι μια εκλαϊκευμένη επιτομή 352 σελίδων, η οποία μας ξεναγεί στους απρόσιτους χώρους των αρχικών επιστημών του 600 π.Χ., όταν ο Θαλής ο Μιλήσιος έκανε την πρόβλεψη των ηλιακών εκλείψεων για να φτάσει μέχρι σήμερα στα μοντέρνα πεδία της κοσμολογίας, όπου ο Στίβεν Χόκινγκ μιλάει για το πώς εξατμίζονται οι μαύρες τρύπες του διαστήματος και ποια υπήρξε η κατάσταση του σύμπαντος κατά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).
Η αμφισβήτηση του Αριστοτέλη
Το βιβλίο μιλά ακόμη και για αμφισβήτηση του Αριστοτέλη, διότι, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή του βιβλίου, η επιστήμη δεν αποδέχεται αυθεντίες. Οι συντάκτες αφηγούνται το πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1590, όταν μέχρι σε όλους τους επιστήμονες δεν πήγαινε το μυαλό τους ότι ο μεγάλος Ελληνας φιλόσοφος θα διέπρατε και λάθη.
Για παράδειγμα, είχε γράψει ότι τα βαριά υλικά πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα ελαφριά, και άρα το σίδερο θα έπεφτε πρώτο στη γη από ισόποσο βαμβάκι. Κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει πειραματική επιβεβαίωση, ώσπου ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι το δοκίμασε και έκτοτε η εμπειρική απόδειξη αντικατέστησε τις αφοριστικές βεβαιότητες. Το λάθος του Αριστοτέλη έπαψε να επικρατεί.
Ο πρώτος που πρότεινε ένα λογικό σύστημα για την επιστημονική διαδικασία ήταν ο Αγγλος φιλόσοφος, Φράνσις Μπέικον, στις αρχές του 17ου αιώνα, απαιτώντας από τους επιστήμονες να κάνουν παρατηρήσεις, να συγκροτούν μια θεωρία που εξηγεί τα γεγονότα και μόνο τότε να πραγματοποιούν ένα πείραμα για να επιβεβαιώσουν κατά πόσο ισχύει η θεωρία τους.
Η διάψευση των θεωριών
Η μελέτη αυτού του ελκυστικού έργου με τις παραστατικές φωτογραφίες και τα κατατοπιστικά σχεδιαγράμματα, οδηγεί σε διαπιστώσεις ότι στη διάρκεια των αιώνων οι επικρατούσες θεωρίες όπως το γεωκεντρικό σύμπαν, τα τέσσερα σωματικά υγρά, το στοιχείο της φωτιάς και ο γενουσιοργός αιθέρας, έχουν διαψευστεί και αντικατασταθεί από νέες θεωρίες.
Αλλά και αυτές, με τη σειρά τους, ίσως διαψευστούν, αλλά κάποιες θα εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον βασίζονται σε ισχυρές ενδείξεις.
Η απομυθοποιητική οπτική δεν μειώνει ουδέ κατ' ελάχιστον τους πρώτους έλληνες επιστήμονες για τους οποίους το βιβλίο δίνει εξαιρετικά τιμητική προτεραιότητα. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να τους παρακάμψει, αφού ο Πυθαγόρας, το 530 π.Χ., ίδρυσε μια πρωτοποριακή μαθηματική σχολή στη νότια Ιταλία, ο Ξενοφάνης, το 500 π.Χ., βρίσκοντας θαλασσινά κοχύλια στα βουνά συμπέρανε ότι όλη η γη καλυπτόταν κάποτε από νερό.
Ο Εμπεδοκλής, πάλι, το 550 π.Χ., είπε ότι ο κόσμος αποτελείται από ένα συνδυασμό γης, νερού, φωτιάς και αέρα, ο Αριστοτέλης, το 325 π.Χ., είχε γράψει μια σειρά βιβλίων για την κατάταξη των ειδών, ο Θεόφραστος, το 300 π.Χ., έγραψε το πρώτο βιβλίο φυτολογίας, ο Αρχιμήδης, το 240 π.Χ., ανακάλυψε πως το στέμμα ενός βασιλιά δεν είναι εξ' ολοκλήρου χρυσό, μετρώντας την άνωση του εκτοπιζόμενου νερού.
Το έργο τελειώνει με τον αστρονόμο, Τζέφρι Μάρσι, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, που κατέχει το ρεκόρ ανακάλυψης των περισσότερων πλανητών, δηλαδή, 70 από τους 100. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν πως στον γαλαξία μας υπάρχουν έως και 11 δισεκατομμύρια κόσμοι - σαν τη Γη σε τροχιά - γύρω από τα άστρα του τύπου του Ήλιου!